EKSKURZIJA NA ŠTAJERSKO

  1. septembra smo se šestošolci in sedmošolci udeležili kulturnega dne na Štajerskem.

Najprej smo šli v arheološki park, Rimska nekropola, kjer smo si ogledali različno bogate grobnice od 1. do 3. stoletja v Šempetru v Savinjski dolini. Izvedeli smo, da je imela vsaka  grobnica na strehi meduzo, ker so verjeli, da bo grobove ščitila  pred roparji in da bo tisti, ki jo bo pogledal  okamenel. Rimljani so te prelepe grobnice postavljali  izven mest in tako preprečili razne okužbe.

Po ogledu Rimske nekropole smo se odpravili v Rogaško Slatino na ogled steklarne. Ogledali smo si tovarno in videli večino poklicev v steklarni, kot so pihalci, oblikovalci, brusilci, risarji … V steklarni izdelajo  vse izdelke skoraj povsem ročno. Imajo tudi prodajalno izdelkov zraven tovarne. Steklarstvo se je v Rogaški Slatini  pojavilo že  v 17. Stoletju.  Steklarna   izdeluje  tudi različne pokale in darila za pomembne osebe. Kraljici Elizabeti so na primer dali izjemno lepo vazo, ki je stala kar pet tisoč evrov.

Potem smo se odpravili v Celje na ogled razstave  Celeia- mesto pod mestom. Tu smo videli  rimsko cesto, ki so jo izkopali arheologi. Povedali so nam, da je bila tako široka, da  sta se na njej lahko  srečali kar dve kočiji. Na vsaki strani ceste je stala vila.

Nato smo se odpravili na ogled Celjskega stropa v stavbi  imenovani Stara grofija. Ta strop so odkrili zelo pozno, ker je bil prej prekrit z lažnim stropom. Odkrili so ga, ko je v stavbi zagorelo in so začeli prenavljati. Za risanje je slikar uporabil kar jajca. Na sliki so predstavljeni različni  liki bogov in  boginj. Štiri slike so predstavljale letne čase, sredinska  slika je predstavljala neskončnost,  slike v kotih pa padanje ali letenje grških junakov po zraku.

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...