Tradicionalni slovenski zajtrk

Danes, 17. 11. 2023, obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega smo imeli na šoli tradicionalni slovenski zajtrk.

Letošnji slogan zajtrka se glasi: »Zajtrk s kruhom, super dan!«

Ali ste morda vedeli, da poznamo:

– različne vrste starejših oblik žitaric, kot so pšenica, oves, ječmen, rž, ajda in koruza ter pira, ki je najstarejša oblika pšenice?

– da z mletjem žitnega zrnja pridobivamo moko, iz katere nato pripravljamo različne vrste kruha, testenin, rezancev, štrukljev in pekovskih izdelkov, kot so žemljice, štručke, rogljički ter peciva?

– da lahko moko pridobivamo tudi iz drugih rastlin, kot so riž, proso in soja?

Te rastline so namreč polne vitaminov in mineralov ter drugih koristnih snovi, kot so aminokisline, zato so zelo pomembne v prehrani sodobnega časa.

Žitarice in omenjene rastline so odlične za pripravo kruha, kot tudi v obliki različnih kaš. Poznamo proseno, ajdovo, ovsena in druge kaše.

Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz lokalno pridelanih slovenskih živil, kot so: črni kruh, maslo, med, jabolko, mleko, ajdov kruh, kislo mleko oziroma jogurt, ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj, prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom ter hruške.

Danes smo v šoli za zajtrk užili domače lokalne dobrote: kruh, pečen iz različnih vrst moke, maslo, mleko ter jabolko.

Naj se tradicionalni slovenski zajtrk kar čim večkrat znajde na vašem jutranjem meniju. Dober tek!

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...