Prešernov dan, slovenski kulturni praznik 2021

Dragi učenci, spoštovani starši, cenjeni sodelavci.

Letošnje praznovanje kulturnega praznika je v posebnih okoliščinah posebno. Vendar ohranjamo dobro voljo, saj vemo, da bo tudi ta posebnost minila. Zato vam s pesmijo letošnjega prejemnika Prešernove nagrade želimo prešerno preživet kulturni praznik.

Vabljeni k poslušanju in gledanju ustvarjalnosti naših učencev.

France Prešeren, Povodni mož

V osmem razredu smo pri slovenščini obravnavali znamenito Prešernovo balado Povodni mož. Za domačo nalogo (sedaj šolskih nalog tako ali tako ni!) so učenci risali prizor iz pesmi, ki so si ga morali sami izmisliti. Nekateri so to upoštevali. Nastale so prikupne ilustracije od skoraj vseh osmošolcev. Zdelo se mi je škoda, da bi ostale samo v zvezkih, zato je ga. Alenka, naša učiteljica nemščine, poskrbela za računalniško projekcijo. Pa ne samo to, ilustracije je opremila s Prešernovimi verzi in poskrbela za različne izboljšave in poudarke, da lahko vsi uživamo v branju in gledanju Prešernove umetnine. To je čar prave umetnosti: pesem nagovarja mlade in stare tudi danes, slabih dvesto let od nastanka.

Hvala Izi, Neži, Lauri, Davidu, Alešu, Roku, Teju, Tinetu, Klari, Vidu, Pii, Leonu, Tevžu, Joštu, Vesni, Žanu, Evi, obema Anama, obema Vitama, obema Gašperjema dvakrat hvala Emi ter ge. Alenki.

Ljudmila Treven

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...