Mednarodni dan gora

11. decembra obeležujemo mednarodni dan gora. Opozarjanje na pomen gorskih ekosistemov, obenem pa tudi spodbujanje literarne in likovne ustvarjalnost, so glavni nameni festivala Brati gore, ki letos poteka že devetič in se mu pridružujemo tudi na OŠ Rovte. Več o projektu najdete na spletni strani: Festival Brati gore | Alpconv

Marsikateri avtor postavlja dogajanje svojih zgodb v gorsko okolje. Januarja bo minilo že 140 let od rojstva mladinskega pisatelja Josipa Vandota, čigar Kekca še vedno radi prebirajo tudi današnji otroci. Zagotovo ga vsi poznate in ste gledali vsaj enega izmed treh filmov, v katerih nastopajo tudi Kekčevi prijatelji in nasprotnika: Pehta in Bedanec. Na zgornjem hodniku pred knjižnico si lahko ogledate razstavo risb na temo Kekca, med katerimi je bilo zelo težko izbrati pet nagrajenih, saj so se vsi risarji zelo potrudili.

Pripravili smo vam tudi nekaj zanimiv dejstev o gorah, ki jih mogoče še ne poznate, v knjižnici pa lahko polistate po knjigah Josipa Vandota in – če radi hodite v hribe – poiščete kakšno idejo za izlet v gorniških vodnikih, ki nam jih je za potrebe razstave posodil njihov avtor Gorazd Gorišek.

V sklopu vsega ‘gorato’ obarvanega dogajanja so učenci reševali kviz o Kekcu ter iskali skrite Kekca, Bedanca in Pehto. (Očitno so se slabo skrili, saj so bila njihova skrivališča razkrinkana še pred dopoldansko malico!)

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...